Pad evropske prodaje "Tojote","Fijata" i "Forda"

Bez autora
Dec 17 2010

Italijanski "Fijat", japanska "Tojota" i američki "Ford" predvode grupu autokompanija koje osmi uzastopni mesec beleže pad prodaje u Evropi, posle ukidanja subvencija koje su vlade mnogih zemalja uvele lane, kako bi podstakle potražnju za vozilima u periodu krize.Italijansko tržište automobila zabeležilo je najveći pad od 21 odsto, pri čemu su isporuke "Fijata" smanjene 24 odsto, prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Pad evropske prodaje "Tojote","Fijata" i "Forda"Italijanski "Fijat", japanska "Tojota" i američki "Ford" predvode grupu autokompanija koje osmi uzastopni mesec beleže pad prodaje u Evropi, posle ukidanja subvencija koje su vlade mnogih zemalja uvele lane, kako bi podstakle potražnju za vozilima u periodu krize.

Italijansko tržište automobila zabeležilo je najveći pad od 21 odsto, pri čemu su isporuke "Fijata" smanjene 24 odsto, prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Italijanski primer najbolje pokazuje koliko na prodaju utiču vladine subvencije, tako da je "Fijat" u novembru 2009. zabeležio skok isporuka od čak 28 odsto.

Zanimljivo je da je, nasuprot tome, ovog novembra porasla prodaja proizvođača luksuznih kola kao što je BMW, zahvaljujući državnom programu i pridobijanjem kupaca za kompaktno sportsko terensko vozilo X1 i obnovljenu BMW seriju-5. Evropska prodaja BMW, najvećeg proizvođača luksuznih automobila na svetu, skočila je 19 procenata prošlog meseca, na oko 66.000 komada.

Na drugom mestu se našla "Dajmlerova" filijala "Mercedes-Benc", proizvođač kupea CLS i sedana E-klase, sa prodajom oko 60.000 jedinica prošlog meseca, što je za 2,5 odsto više nego lane.

"Tojota" je zabeležila drugi najveći pad prodaje posle "Fijata", s manjkom od 20 procenata, na oko 45.000 registracija.

"Ford" se našao na trećem mestu sa padom prodaje od 15 procenata, na oko 86.000 vozila, dok je "Folksvagen", najveći proizvođač kola u Evropi, zabeležio pad od 5,2 odsto, nešto više od 235.000 komada.

Do pada registracije novih automobila najviše je došlo u zemljama u kojima su ukinute subvencije za podsticanje isporuka kako bi se smanjile posledice recesije iz 2009. godine.

Oporavak tržišta zemalja istočne Evrope pomogao je "Hjundaiju" i "Dženeral motorsu" (GM) da ostvare rast u novembru. Južnokorejski proizvođač imao je povećanje od 6,4 odsto, na oko 30.000 kola, dok je američki GM unapredio isporuke 4,2 odsto, na oko 98.000 komada. Evropska ukupna prodaja automobila smanjena je od januara do novembra 5,7 odsto, a minulog meseca isporuke su pale 7,1 odsto, zbog ekonomskih neprilika i oštrih mera koje su ugrozile potražnju za novim vozilima, pokazali su podaci ACEA.

Prodaja vozila u Evropi je već osam meseci ispod nivoa postignutog u istom periodu minule godine.

Zemlje istočne Evrope zabeležile su rast prodaje od 22 odsto sa 12 procenata, a blaže povehanje isporuka zabeleženo je i u Belgiji, Holandiji, Portugaliji i Finskoj.

U zemljama zapadne Evrope (15 članica Evropske unije) prodaja je smanjena 8,9 odsto, a u oktobru 18,2 procenta.

Među velikim zemljama evro zone, registracija u Nemačkoj je opala za 6,2 odsto na godišnjem nivou, što je prvi jednocifreni pad od januara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik